Waarom we een zak chips in één keer leegeten - Esther Aarts
- Kim Coenen
- 1 feb
- 3 minuten om te lezen
NewBooksCollective super bedankt voor het recensie-exemplaar, ik ben erg benieuwd welke kennis en inzichten dit boek me gaat brengen.

Nederlands | Paperback | 9789493409842 | 23 december 2024 | 256 pagina's Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts | Prijs €24,99
Voor het lezen:
Alleen al de pakkende titel maakt me onwijs nieuwsgierig naar het boek. Daarbij heeft het boek ook een opvallende en uitnodigende cover, die echt de aandacht trekt in de boekenwinkel. Ik lees graag boeken rondom psychologie, gezondheid en voeding. Hierdoor denk ik dat dit boek, wat een combinatie biedt tussen de hersenen en de werking van het lichaam, erg leerzaam, inspirerend en me veel nieuwe kennis en inzichten gaat bieden.
Het verhaal:
Waarom kies je gemakkelijk chips boven worteltjes? En kan je als je er aan begint maar moeilijk stoppen? Waarom kies je al snel voor comfortfood als je je verdrietig of gestrest voelt? Hoe komt het dat het moeilijk is om die chocoladereep bij de kassa te weerstaan? Onze hersenen bepalen ons (eet)gedrag. Maar wist je dat je ook invloed uit kan oefenen op je hersenen? In dit boek onthult professor Esther Aarts de complexe relatie tussen de voeding en je brein. Dit doet ze aan de hand van de nieuwste inzichten uit de neurowetenschap en op heel enthousiaste en heldere wijze. Wat je eet heeft een diepgaande invloed op hoe je hersenen functioneren: hoe gemotiveerd jij je voelt en hoe goed jij je impulsen kan beheersen. Het boek biedt veel praktische tips om een gezond eetpatroon te integreren in je dagelijks leven.
Mijn ervaring:
Wat een onwijs tof, helder, leerzaam en mega interessant boek is dit! Het boek heeft me een tal aan nieuwe inzichten, kennis en eye-openers gegeven. Esther Aarts heeft een vlotte, krachtige en heldere schrijfstijl en weet alle neurowetenschappelijke en lichamelijke kennis over de werking van het lichaam op hele toegankelijke en fijne wijze te delen, waardoor het een boek is die voor iedereen goed te volgen is. Toch weet ze, met haar kennis, wetenschap en inzichten echt de diepte in te gaan en leert ze je alles over de werking van de verschillende hersendelen, opname van het lichaam en de connectie tussen de hersenen en de darmen.
Het boek is opgedeeld in negen verschillende delen, die weer zijn onderverdeeld in meerdere hoofdstukken. Hierbij geeft professor Esther Aarts je echt een volledig en compleet beeld over dit onderwerp. Zo deelt ze: De jager-verzamelaar in de supermarkt, hoe we onze hersenen voeden, motivatie doet (gezond) eten, hoe weer stoppen met eten, eten is emotie, voed je geheugen, gecontroleerd eten, voeding als deel van het geheel, hoe je die zak chips niet in één keer leeg eet. Wat me in dit boek erg aanspreekt is dat professor Esther Aarts veel nieuwe kennis, inzichten en wetenschap deelt waar ik nog niet mee bekend was. Het heeft zeker mijn kijk en bewustzijn op voeding en verzorging van mijn lichaam veranderd. Naast de kennis die ze deelt, biedt dit boek ook enorm veel tips, tricks en handvatten om betere keuzes te maken met voeding, voedingsstoffen en eventuele voedingssupplementen. Met name haar kennis over de werking van voeding die invloed heeft op het functioneren van de hersenen vond ik erg interessant.
Waarom we een zak chips altijd in één keer leegeten is een enorm leerzaam, interessant en helder boek waarin professor Esther Aarts je op hele vlotte, heldere en toegankelijke wijze inzichten en kennis biedt over wat voeding met je hersenen en je darmen doet en hoe dit zorgt voor een wisselwerking op elkaar. Daarbij biedt ze naast de kennis ook weet tips, trucs en handvatten om betere en gezondere keuzes te maken. Een boek dat me enorm veel geleerd heeft en eye-openers heeft gegeven. Een aanrader voor iedereen!
Σχόλια