Vleesfabels - Lobke Faasen
- Kim Coenen
- 20 mrt
- 3 minuten om te lezen
Van Uitgeverij Passie kreeg ik dit veelbelovende recensie-exemplaar. Dank je wel.

Nederlands | Paperback | 9789492847140 | 28 februari 2025 | 224 pagina's Uitgeverij Passie | Prijs €22,95
Voor het lezen:
Ik zag de aankondiging voor dit boek al langs komen bij Uitgeverij Passie. Dit lijkt me een erg leuk, interessant en erg leerzaam boek. Ik ken Lobke al van Instagram en ik luister ook altijd met veel plezier naar haar podcasts waarin ik veel interessante en goede kennis op strijk. Ik ben erg benieuwd naar haar eigen boek.
Het verhaal:
In een wereld waarin het consumeren van vlees en zuivel vanzelfsprekend is, gaan we er ook massaal van uit dat dit gezond is. Wanneer je mensen hoort spreken over het minderen van vlees, word je al snel met waarschuwingen om de oren geslagen. In Vleesfabels vertelt Lobke Faasen, diëtiste hoe onze Westerse gewoonte zich tot dit stadium heeft ontwikkeld en hoe deze diepgewortelde overtuigingen en misvattingen over voeding en voedingsmythes die dagelijks worden verspreid. Hoe zit het precies met het oerdieet, soja, fruitshakes, vitamine B12, eiwitten en calcium. Aan de hand van een goede wetenschappelijke onderbouwing maakt Lobke Faassen je duidelijk waarom een plantaardig voedingspatroon cruciaal is voor onze gezondheid en onze planeet. Ze daagt je uit om je kijk op voeding te herzien en bewuste, gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Het is tijd voor een gezonde én duurzame verandering.
Mijn ervaring:
Wat een enorm leerzaam, helder, inspirerend en goed onderbouwd verhaal. Lobke Faasen heeft een vlotte, heldere en toegankelijke schrijfstijl en weet vrij pittige informatie op hele heldere en duidelijke wijze te verwoorden, zodat dit boek voor iedereen te begrijpen is. Het verhaal begint met een voorwoord over het leven van Lobke zelf en hoe ze zelf tot de ontdekking is gekomen, dat dingen anders, beter en duurzamer kunnen.
Het boek is opgebouwd uit drie delen: Deel 1: Vanwaar alle verwarring?, Deel 2: Wat zegt de wetenschap?, Deel 3: Implementatie. In het eerste deel kijkt Lobke Faasen naar de voedingswetenschappen in het algemeen. Hoe wordt voeding onderzocht? En in hoeverre zijn deze onderzoeken plausibel en hoe trek je een causaal verband met voeding als mensen meer in het leven doen, dan enkel eten? Ze kijkt ook hoe de oermens had en hoe dat de ontwikkeling van de landbouw ook grote invloed heeft gehad op ons voedingspatroon. Mega interessant, leerzaam en goed om te weten.
In het tweede deel gaat Lobke Faasen een stukje verder in het onderzoek. Wat is het gezondste dieet? Hoe volwaardig is een voedingspatroon als suppleren is aanbevolen? Onze westerse eiwit obsessie en die van calcium en nog wat andere voedingsmythes die ze ontkracht. Wat dit verhaal sterk maakt is dat Lobke Faasen met een goede en heldere onderbouwing komt, waarbij ze haar directe mening achterwege laat. Hierdoor wordt je zelf aan het denken gezet over welke stappen je hier zelf in zou willen maken.
In het derde en laatste deel, doet Lobke Faasen advies over manieren waarop je de overstap kan maken naar meer of volledig plantaardig eten. Ook hierin zet Lobke Faasen geen directe stappen, maar doet ze suggesties om hier stapsgewijs en zonder druk hiermee van start te gaan. Vooral dit stukje vond ik een mooie aanvulling op haar verhaal, want hierin geeft ze echt tips, waar ik mee vooruit kan.
Vleesfabels is een erg interessant, helder en inspirerend boek. Lobke Faasen legt op hele toegankelijke en heldere wijze verschillende wetenschappelijke onderzoeken uit en zal je met andere ogen naar ons Westers voedingspatroon laten kijken. Na het lezen weet je waar bepaalde voedingsmythes vandaan komen en welke stappen in je voeding leiden tot gezondere, duurzame en bewustere keuzes. Het is een boek waar ik erg veel van geleerd heb. Voor iedereen die met gezond eten bezig is, is dit leerzame boek echt een aanrader.
Comments