Ik kreeg van Uitgeverij Palmslag een recensie-exemplaar van deze prachtige en veelbelovende roman. Dank je wel!
Nederlands | Paperback | 9789493343252 | 23 februari 2024 | 223 pagina's Uitgeverij Palmslag | Prijs €22,50
Voor het lezen:
Ik kreeg van Uitgeverij Palmslag de vraag of ik interesse had om de roman van Jan Kloeze te lezen en te recenseren. De flaptekst is veelbelovend en ook de prachtige en dromerige cover is veelbelovend. Ik ben erg benieuwd.
Het verhaal:
Job is van kleins af aan een dromerige jongen. Hij groeit op in de jaren tachtig met een dominante en autoritaire vader en behoeftige moeder. Hij gaat tot uiterste om gezien te worden door zijn ouders; hij kruipt in de grond, brengt een offer, verzet zich tegen het lege, dreigt bij een partnerruil zijn vaders plaats in te nemen en zet zich overduidelijk neer als het zwarte schaap van de familie. Hij eindigt met lege handen. Wanneer Job volwassen is, leeft hij voorzichtig en kan hij niet meer voluit leven. Door zijn vrouw wordt hij gedwongen door een groepstherapie aan de Waal. Daar wordt Job eindelijk wakker geschud. Hierdoor transformeert hij in een ondernemende man die na het overlijden van zijn vriendin overgaat tot een radicale actie. Dit leidt tot een reeks van gebeurtenissen die alsnog leiden tot een confrontatie van zijn verborgen verleden.
Mijn ervaring:
Jan Kloeze heeft een hele verhalende manier van schrijven. Hij gebruikt minder dialoog dan de meeste romans. Hier moest ik in het begin wel aan wennen, want dat zorgde er bij mij voor dat ik wat minder in het verhaal opging en het verhaal meer vanaf een afstand ervaarde.
Job is neergezet als een heel uniek, authentiek en bijzonder origineel personage. Het is een personage waarin ik me niet echt kon verplaatsen. Hierdoor had hij handelingen en acties die me verraste, fascineerden en intrigeerden. Ook de andere personages zijn allemaal bijzonder, fascinerend en intrigerend en erg uiteenlopend.
De verhaallijn bestaat uit twee delen: we lezen over de jeugdjaren van Job rond zijn achtjarige leeftijd en in het tweede gedeelte en zijn volwassen leven. Doordat je een goed beeld krijgt van de heftige jeugdjaren van Job, zie je deze impact daarvan overduidelijk terug in zijn volwassen jaren. Je ziet hoe de kleine jongen wordt getraumatiseerd en hoe het zijn hele leven overstemd. Het verhaal bevat een wirwar van situaties en gebeurtenissen, waarbij tegen het einde de verwarring steeds verder toeneemt bij Job, maar ook voor de lezer. Dit heeft Jan Kloeze op goede wijze gedaan. Job voelt aan als een man met veel trauma's en triggers die in hem verborgen liggen.
Starfighter is een bijzondere, originele en fascinerende roman. Jan Kloeze heeft een verhalende schrijfstijl, waarmee hij de lezer meeneemt door het onstuimige en heftige leven van Job. We lezen over zijn jeugd en later zijn volwassen leven waarbij je als lezer een goed beeld krijgt van de impact die Job zijn jeugd over het verloop van zijn verdere leven had.
Comments