top of page

De vergeten namen - Mario Escobar

  • Foto van schrijver: Kim Coenen
    Kim Coenen
  • 8 apr
  • 2 minuten om te lezen

Uitgeverij Kokboekencentrum super bedankt voor het recensie-exemplaar.

Nederlands | Paperback | 9789029738194 | 27 maart 2025 | 352 pagina's | Uitgeverij KokBoekencentrum | Prijs €22,99


Voor het lezen:

Van Uitgeverij KokBoekencentrum ontving ik een recensie-exemplaar van deze nieuwe historische roman. Vanwege de titel en de ondertitel 'Een jonge rechtenstudente doet er alles aan om een groep Joodse kinderen hun verloren identiteit terug te geven', verwacht ik een heftig, pakkend en aangrijpend verhaal. Ik ben erg benieuwd.

 

Het verhaal:

Een waargebeurd en aangrijpend verhaal over de rechtenstudente Valérie Portheret. Ze is druk bezig met haar scriptie over Klaus Barbie, een van de grootste oorlogsmisdadigers van Frankrijk. Tijdens haar onderzoek stuit ze op een lijst met daarop 108 namen. Het blijken namen te zijn van Joodse kinderen die in de oorlog zijn weggesmokkeld. Ze kregen een nieuwe identiteit en werden in kosthuizen gestopt. Valérie besluit op zoek te gaan naar de verloren kinderen, maar al snel stuit ze op verzet van mensen die de oorlog liever lijken te vergeten. Ondanks alle tegenstand zet Valérie door, vastbesloten om de extreme misstanden uit de geschiedenis recht te zetten.

 

Mijn ervaring:

Wat een heftige, meeslepende en enorm tragische roman. Dit boek heeft echt een enorme indruk op me gemaakt en waargebeurde feiten aan het daglicht gebracht, waar ik eerder geen weet van had. Dit boek laat echt de impact en de gevolgen van een oorlog bij je binnenkomen.


We volgen het verhaal van rechtenstudente Valérie Portheret. Het jonge, nieuwsgierige maar ook gedreven personage is goed uitgewerkt, alvorens we afgewisseld met het heden het verleden in duiken. De personages zijn allemaal heel erg divers, verschillend en goed uitgewerkt. Mario Escobar maakt ze erg menselijk en realistisch, door ze niet enkel slecht of goed te maken, maar ook hun beweegredenen tot een bepaalde visie of actie te beschrijven.


Het verhaal kent een vrij redelijk rustige opbouw, waarbij eerst een wat bredere kijk op het verleden van de oorlog en Klaus Barbie wordt geschetst, alvorens Mario Escobar ingaat op de lijst met vergeten namen. Op het moment dat het verhaal naar het verleden switcht, waan je je even terug in deze tragische en heftige tijd. Mario Escobar weet het tijdsbeeld en de gebeurtenissen levendig te beschrijven. Hierbij weet hij het verhaal vanuit verschillende personages te belichten en in te zoomen op een aantal heftige en schokkende gebeurtenissen. Toch neemt het verhaal een bijzondere, verrassende en krachtige wending (al verklap ik geen spoilers, deze moet je echt zelf gaan ontdekken).


De vergeten namen is een heftige, maar ook prachtige, meeslepende en aangrijpende historische roman. Mario Escobar heeft een bijna filmische schrijfstijl en weet het tijdsbeeld, de personages, maar ook de emoties, gedachten en standpunten van de verschillende personages mooi en helder in beeld te brengen. Het is een erg aangrijpend verhaal, zeker omdat het waargebeurd is, maar het verhaal wordt wel op mooie wijze afgesloten.


Mijn waardering: ❤️❤️❤️❤️,5

Comments


VOLG MIJ OP SOCIAL MEDIA:

  • Instagram - grijze cirkel
  • Facebook - grijze cirkel
  • Pinterest - grijze cirkel
  • Spotify - grijze cirkel

© 2021 - Kim Coenen

bottom of page